Yhteystiedot
fiilis-alasivu.jpg
 
 
 

OMISTAJANVAIHDOS

 MONTA TIETÄ YRITTÄJÄKSI

Yrityksen perustaminen ei ole ainoa tie yrittäjäksi. Voit ostaa jo toimivan yrityksen tai sen liiketoiminnan esimerkiksi yrittäjän jäädessä eläkkeelle. Lue lisää Yrityssuomi.fi

 JATKA TOIMIVAA YRITYSTÄ

Yrittäjäksi voi ryhtyä muutenkin kuin perustamalla uuden yrityksen. Sinun tiesi yrittäjänä voi alkaa esimerkiksi yritysoston, perimisen, sukupolvenvaihdoksen tai osakkuusyrittäjyyden kautta. Lue lisää Yrityssuomi.fi

 YRITYKSEN OSTAJALLE

Pk-yrityksen ostaja on usein omaa yrittäjäuraansa aloittava henkilö. Jo toimivan yrityksen perustalle rakentuva oma yritys on EU-selvityksen mukaan kolme kertaa turvallisempaa, kuin kokonaan uuden aloittaminen. Lue lisää Yrityssuomi.fi


SUKUPOLVENVAIHDOS

Sukupolvenvaihdoksen onnistuminen riippuu pitkälti siitä, miten hyvin perheen sisällä onnistutaan yhdessä keskustelemaan ja päättämään perheyrityksen jatkuvuuden turvaamisesta. Vaihdos on hyvä toteuttaa pitkällä aikavälillä ja asteittain.

Sukupolvenvaihdokseen liittyy johtajuuden siirron sekä omistusjärjestelyjen lisäksi paljon tunnepohjaisia seikkoja. Näiden asioiden työstäminen vie usein suurimman ajan itse vaihdoksesta ja siksi niiden merkitystä ei sovi vähätellä.

Ideaalitilanne on, että perhe pohtii yhdessä, kuka olisi niin liiketoiminnan kuin perheenjäsentenkin tavoitteiden kannalta paras johtaja turvaamaan yrityksen jatkuvuus tulevaisuudessa.  Luopujan on hyvä suunnitella ja ilmoittaa muille, millaisella aikataululla hän haluaa edetä. 

Taloudellisissa seikoissa korostuvat luonnollisesti luopujan eläketurvan varmistaminen sekä jatkajien rahoituskysymysten ratkaisu.

  • Tarvitseeko luopuja vaihdoksessa täyden korvauksen yrityksestään?
  • Riittääkö hänelle siirto lahjanluonteisella kaupalla vai kenties kokonaan lahjoituksena?
  • Onko jatkajilla mahdollisuutta saada rahoitusta omistusjärjestelyihin?

Kun vaihdoksen teknisen toteutuksen aika lähestyy, on hyvä käyttää apuna asiantuntijaa. Sekä yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen että vaihdossuunnitelman tekoon saat apua oman alueesi ELY-keskuksesta.

Lue lisää Yrityssuomi.fi 

 

Ota yhteyttä:

PEKKA EKHOLM
Yrityspalvelupäällikkö
GSM 050 564 0053
pekka.ekholm (at)forssa.fi

TIMO KÄRKKÄINEN Yrityskehittäjä
GSM 050 336 7872 timo.karkkainen(at)forssa.fi